Cascara Costa Rica hacienda Sonora

To, co zbyde, když se z kávové třešně vyloupne zrno. To, čemu se ve španělštině říká cáscara, tedy slupka. Sušené slupky kávových třešní. Získávají se z kávovníku, ale chutnají spíš jako čaj. To všechno je cascara.

Varianta
Skladem
219 Kč
Kategorie: Káva

Tato cascara, která chutná po brusinkách, švestkách a sušených jablcích, k nám přicestovala až ze středoamerické Kostariky, z farmy Hacienda Sonora, která leží na úpatí sopky Poás. Kávové třešně byly zpracovány naturální metodou, sušeny na vyvýšených postelích, a po dvou měsících uskladnění ukončily svou cestu v suchém mlýně, kde se kávová zrnka oddělila od slupek. A z těchto slupek plných chuti, kofeinu a antioxidantů si teď můžete připravit skvělý nápoj i vy!

Cascara je plná antioxidantů a vitamínů, oproti kávě má však 2-4x méně kofeinu. Takže si ji můžete v klidu vychutnat i později odpoledne, beze strachu, že by narušila váš spánek.

 

JAK CASCARA CHUTNÁ?

Chuť cascary je velmi individuální. Stejně jako u kávy totiž záleží na odrůdě kávových třešní a oblasti, kde byly vypěstovány. Ta naše pochází Kostariky, z farmy Diega Guardíi Hacienda Sonora, která leží na úpatí sopky Poás v nadmořské výšce 1 200 – 1 300 m. n m. Kávové třešně odrůd Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor a SL28 byly zpracovány naturální metodou, sušeny na „raised beds“, neboli vyvýšených postelích, a po dvou měsících uskladnění ukončily svou cestu v suchém mlýně, kde se kávová zrnka oddělila od slupek. V chuti této cascary proto poznáte brusinky, švestky a sušená jablka.

 

A JAK SI CASCARU PŘIPRAVIT?

ČAJ Z CASCARY
Do nádoby se sítkem (ideálně french press) nasypte 20 g cascary a zalijte ji 0,5 l horké vody.
Nechte louhovat 5 – 10 minut.
Přes sítko přelejte do šálků a vychutnávejte!

LEDOVÁ CASCARA
Do nádoby se sítkem (ideálně french press) nasypte 20 g cascary a zalijte ji 0,5 l studené vody.
Nechte louhovat po dobu 24 hodin.
Přes sítko přelejte do sklenic (můžete i s ledem) a vychutnávejte!

Určitě se ale nebojte experimentovat, cascara se chová podobně jako káva a při každém způsobu přípravy vás překvapí novými chuťovými nuancemi. A to nás baví!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola